Poetens
os-återkomst

Poesilandslaget har valts.

Vinnaren premieras med en resa för två personer till OS i Paris i augusti. De övriga medaljörerna samt tävlande som placerade sig på plats 5-8 belönas med produkter från Rukkas Olympiakollektion. Dessutom delar reklambyrån Folk ut ett specialpris i form av ett 150 € presentkort, för omfattande kreativitet i ett av bidragen.

Vinnare

"Dikterna är satsade, modiga, roliga och rörande. De behandlar ens förhållande till motion och idrott, känslorna som väcks upp, framgång, sorg, skam och kärlek. Det har också skrivits om tränare, åskådarsport och olympiska spel. Ungdomarna har skrivit mycket modigt, ärligt och öppet även om svåra ämnen, om sin kroppsbild, sitt förhållande till motion, familjeband och press. Juryn tyckte att läsningen av dikterna var en mycket givande upplevelse."

– Emmi Jäkkö, Läscentrum

Medaljplatser

"Dikterna avslöjade fint på hur många sätt motion och rörelse är kopplade till våra liv – att andas är rytmiskt, och denna rytm finner vi både i idrott och i poesi."

– Juho Kuusi, poet och ordkonstledare

Poängplatser

Det här var det fråga om

Poesitävlingen var riktad till alla i årskurs 7–9 i Finland. Tävlingens inspiration var Aale Tynnis guldmedalj i lyrik vid OS i London 1948. Det var de sista olympiska spelen där konstgrenar ingick. Vi ville återföra poesin till sportkartan.

De bedömde:

ANI – Popsångare, låtskrivare / Juho Kuusi – Poet och ordkonstledare / Ella Junnila – Höjdhoppare / Aliisa Syrjä – Singer-songwriter / Minka Kuustonen – Skådespelerska och mångkampare inom konst och underhållning / Veli-Matti ”Aku” Partanen – Gångare / Fanny Fröman – Förman, Lasten uutiset och HS some

Tillsammans främjar vi ungdomars läs- och skrivförmåga

Huvudpartner
Suomen Olympiakomitea logo
Folk logo
Lukukeskus logo
Sanoma logo
Möjliggörare
Kuubi logo
Rianno logo
Mediateko logo
LSB logo
Nuoren voiman liitto logo
Tahto logo